Scana Skarpenord

Scana Skarpenord AS ble etablert på slutten av 1960-tallet som en avdeling i Norsk Hydro, Rjukan Fabrikker. I 1985 gikk Skarpenord ut av Norsk Hydro og ble et selvstendig selskap, og i 1989 ervervet Scana Industrier selskapet. Selskapet er en av markedets ledende leverandører av hydrauliske og pneumatiske ventilstyresystemer til olje-, gass- og skipsbyggingsindustrien. 

Selskapet holder til i Stavanger og har i tillegg produksjonsfasiliteter, lager og kontorer i Rjukan (Scana Skarpenord AS), samt en servicestasjon i Shanghai i Kina. Incus Investor eier 49 % av Scana Korea Hydraulic Ltd, som markedsfører Scana Valve Controls produkter til skipsbyggingsindustrien i Sør-Korea. Selskapet er også representert i Brasil og USA.

Eget design

Scana Skarpenord leverer hydrauliske og pneumatisk ventilstyresystem basert på selskapets nøkkelprodukter, som er hydrauliske og pneumatiske aktuatorer som monteres direkte på ventiler. Aktuatorene er av eget design og produseres på Rjukan. De tilhørende styresystemene omfatter kontrollpaneler, magnetventilsentraler, hydrauliske oljeaggregat og/eller PC/PLS-baserte systemer for styring og indikering.

Skreddersydde løsninger og kundetilpasning er selskapets spesialitet, gjerne med korte leveringstider. Den seneste tiden har selskapet også økt satsingen på service til ettermarkedet innen olje- og gassindustrien. 

Ombygginger


Operatørselskaper, ventilleverandører og vedlikeholdsfirmaer som har markedet sitt i offshoreindustrien utgjør en stadig større del av selskapets kundemasse. Ombygginger og oppgraderinger av eldre offshoreinstallasjoner, fartøyer og rigger utgjør også en økende andel av selskapets aktiviteter.

Hovedmarkedet for nybygging av skip og flytende offshoreinstallasjoner befinner seg i dag i Korea, Kina, Singapore og Brasil. 
Selskapet leverer også utstyr til kunder i Europa, Russland og Nord-Amerika. Hydrauliske aktuatorer og tilhørende styresystemer leveres i tillegg til ventilprodusenter og leverandører av gasshåndteringssystemer for LPG- og LNG-skip.

FAKTA

Produkter og tjenester: Scana Skarpenordl er en av markedets ledende leverandører av hydrauliske og pneumatiske ventilstyresystemer til olje-, gass- og skipsbyggingsindustrien 
Omsetning:  NOK 91 mill (2018) 
Ledes av: Egil Kjeldsen
Antall ansatte: 62 (2018)
Hovedkontor: Stavanger
Andre lokasjoner:  Rjukan, Korea og Kina (Shanghai)
Nettsted: www.skarpenord.com

Styre:
Styreleder: Styrk Bekkenes
Styremedlemmer: Kjetil Flesjå